Francia Rakott Burgonya/ French Layed potatoes


Francia Rakott Burgonya/ French Layed potatoes 

Kedves Látogatók! Megosztom veletek az egyik kedvenc receptemet, ami nagy adagban készül és nagyon tartalmas egy tál étel.

 Dear Visitors, I share my favourite recipe. It’s made in big portion and very full one-course dish.

A recept 6 adagra / recipe for 6 pax: 

Hozzávalók/ Ingredients: 1,5 kg burgonya / 1500 gramme potatoes 5 darab főtt kemény tojás / 5 hard boiled eggs 3 darab nyers tojás / 3 eggs 15 dkg vaj / 150 gramme butter 5 dkg liszt / 50 gramme plain flour 3 dl tejföl / 300 ml sour creme 15 dkg sajt reszelve / 150 gramme grated cheese só-bors ízlés szerint / salt- pepper on taste 4 dl tej / 400 ml milk őrölt szerecsendió ízlés szerint / nutmeg on taste 5 dkg zsemlemorzsa / 50 gramme breadcrumbs

Elkészítés/ method:

Először megfőzzük a burgonyát héjában és külön a tojásokat sós vízben. Majd meghámozzuk őket és felkarikázzuk. Közben a vajból, a tejből és a lisztből besamelmártást készítünk, sóval, szerecsendióval és borssal ízesítünk. A besamelhez tejfölt és 2 db tojás sárgáját keverünk. Az egészet összeforgatjuk a felszeletelt burgonyával és a felszeletelt tojássokkal. A felvert tojásfehérjét is hozzáadom. Majd kivajazott és morzsázott tepsibe teszem. Ezután reszelt sajttal megszórom, hogy jól ellepje és sütőben kb 40 perc alatt készre sütöm.

 First steb: cook potatoes in their jackets. Boil eggs hard. Peel them, and slice them. Afterwards prepare a besamele sauce with the following ingredients: butter, milk and plain flour, season it with salt and pepper. When it’s ready, add sour cream and 2 egg yolks, stir it well. Put this sauce on sliced ingredients and stir it gently. Whip egg whites and stir it into the others, too. Get a baking tin, cover it with butter and breadcrumbs and pour all into it. Sprinkle the top with cheese. Put it into the oven for 40 minutes at 200C. and bake it ready.

Jó tanács / recommendation: 

 Akkor lesz kész, amikor a teteje aranybarna. Tehát figyelni kell rá, nem lehet magára hagyni. Én nagy tepsibe raktam ezért lapos lett. Kisebb tepsibe magasabb lesz. Persze így is finom. Jó étvágyat kívánok.

 It’s ready, when it will get golden shade on the top. So it needs attention. If you choose a smaller tin, you will get a higher cubes., but its soo delicious anyway.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések